Mekana Uygun Radyatör Seçimi Nasıl Olmalı?

Mekana uygun radyatör seçimi yapmak, mekanı doğru ve verimli bir şekilde ısıtabilmek için önemlidir. Radyatör seçimi mekan hacmi ve ısı ihtiyacı göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Radyatör petek boyu hesaplama yaparak mekana her açıdan uygun radyatörler tercih edilebilir.

Günümüzde hem şık tasarımları hem de kullanışlı özellikleri ile dikkat çeken radyatörler, mekana uygun bir şekilde seçilmelidir. Radyatör modellerinin hem estetik açıdan mekana uyumu hem de mekanın hacmine ve ısı ihtiyacı dikkate alınarak seçilmesi gerekir. En yaygın şekilde kullanılan tasarım radyatöralüminyum radyatör ve daha pek çok radyatör modelleri yaşam alanlarında büyük kolaylıklar sağlar.

Mekana Göre Radyatör Seçimi

Yüksek tavana sahip yapılarda, merdiven boşluklarında, dubleks yapılarda bulunan dikey bağlantı boşluklarında ışınım yani radyasyon oranı fazla olan radyatörlerin kullanılması gerekir. Bu mekanlarda radyatör tarafından konveksiyon ile yayılan ısı üst kısımlarda birikir. Alt katlar üst katlara nazaran daha soğuk kalır. İnce ve düz yüzeye sahip radyatör modellerinde radyasyon oranı yüksek olur. Bu bakımdan derinliği az ve yüksekliği fazla olan radyatörleri tercih etmek oldukça avantaj sağlar.

Radyatörler genel olarak pencerelerin alt kısımlarında konumlandırılır. Özellikle iyi yalıtım yapılmış olan binalarda ısı kaybı daha az olması nedeni ile büyük ısı gücü olan alüminyum radyatör modelleri seçildiği zaman dilim sayısı daha az olur. Bu durumda görünüş, radyasyon oranının düşüklüğü ve yer kaybı bakımından dezavantajlı bir durum ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda en ince tipteki radyatörlerin tercih edilmesi daha doğru olur. Aynı zamanda seçilen radyatörlerin pencere altına yayılması gerekir.

Niş içine konumlandırılacak radyatörlerin yüksekliği, parapet yüksekliğine göre daha az olmalıdır. Radyatör yerden ortalama 7 santimetre kaldırılmalıdır. Bu sayede radyatör üstü ile parapet arasında en az 8 santimetreye yakın bir boşluk kalması sağlanır. Pencere altında niş bulunmayan yapılarda derinliği az olan tipteki radyatörler tercih edilmelidir.

Radyatörler, iş yerlerinde, hastanelerde, okullarda toz tutmayan ve kolayca temizliği sağlanabilen tipte tercih edilmelidir. Pencere altı olmayan ya da radyatör yerleştirmeye uygun olmayan yapılarda duvar önüne konumlandırılacak radyatörler, yüksekliği fazla olanlardan tercih edilmelidir. Yüksek binalarda statik basıncın fazla olduğu, alt katlarda basınca dirençli olan radyatör modellerinin kullanılması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir