Panel radyatörler düz ya da dalgalı levhalardan oluşan parçalardır. Genellikle ön yüzleri düz olurken, arka yüzü ise düz veya düzlemsel kanatlı şekilde olabilir. Panel radyatörler döküm radyatörlere kıyasla daha kolay üretilir, montajı ve kullanımı oldukça kolaydır.
Panel Radyatör Nedir?
Panel radyatör, içerisinden geçen sıcak suyu ve buharı doğrudan dışarı ileten ve iletmiş olduğu uzun ısıyı süre koruyan ısıtma araçlarıdır. Günümüzde yaygın olarak tercih edilen panel radyatörlerin döküm radyatörlere göre dayanıklılığı daha azdır. Panel radyatörler hem fiyatının uygun olması hem de kolay kurulumu sebebiyle tercih edilmektedir.
Panel radyatörlerin alüminyum panel radyatör ve elektrikli panel radyatör çeşitleri mevcuttur. Panel radyatörler çok hızlı bir şekilde ısınır ve soğur. Bu nedenle ısı koruması açısından döküm radyatörlerden sonra gelmektedir.
Panel radyatör çeşitleri temizlik ve bakım gerektirir. Düzenli olarak bakımı ve temizliği yapılmayan radyatörler iyi ısıtmaz. Temizlik ve bakımı yapılmayan radyatörlerden yüksek verim almak mümkün değildir. Bu nedenle panel radyatörlerin temizlik ve bakımının düzenli olarak yapılması gerekir.
Panel Radyatörlerin Özellikleri Nelerdir?
- Panel radyatörler genellikle düz veya dalgalı levhalardan oluşur.
- Genellikle ön kısımları düz şekilde olup arka kısımları düz veya düzlemsel kanatlı şekildedir.
- Ön ve arka yüz kısımları radyatörü meydana getirecek biçimde punta ya da benzer kaynak işlemi ile bir araya getirilir.
- Kolay üretilir ve montajı oldukça kolaydır.
- Diğer radyatör çeşitlerine kıyasla daha ucuzdur.
- Çabuk ısınır ve çabuk soğur.
Panel Radyatör Çalışma Prensibi
Panel radyatörler, bulunduğu mekanı çoğunlukla konveksiyonla ısıtır. Panel radyatörlerin bir ya da iki paneli olabilir. Panel radyatörün uzun olması radyatörün ısı yayması için fazla yüzey anlamına gelir. Bu nedenle tek panelli radyatör, aynı boyutlarda çift paneli bulunan radyatöre kıyasla daha az ısı verir.
Panel radyatörlerde, tek panelli radyatörün arkasına ya da çift panelli radyatörün ortasına kaynaklanmış konvektör kanatçıkları meydana gelebilir. Bu kanatçıklar radyatörün yüzey alanını artıran parçalardır.
Tek panel radyatörler, çift panel radyatör tipi kadar ısı vermese de küçük mekanlarda tercih edilebilir. Örneğin; küçük bir odayı ısıtmak istiyorsanız tek panel radyatör tercih edebilirsiniz.
Panel Radyatörler Nerelerde Kullanılır?
Panel radyatörler hemen hemen her mekanda karşılaşılabilecek bir radyatör türüdür. Panel radyatörler ofis, ev, iş yeri ve okul gibi birçok mekanda kullanılır.